top of page

Vaccineren / Titeren / ontwormen

De laatste jaren zijn er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken welke aantonen dat jaarlijks enten niet nodig is. Sterker nog het kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid van onze honden.

 

Wij mensen worden ook niet ons leven lang steeds opnieuw ingeënt. Inentingen zijn lang niet onschuldig en hebben ook hun nadelen. Ze brengen gezondheidsrisico’s met zich mee doordat het immuunsysteem keer op keer op onnatuurlijke wijze onnodig wordt geactiveerd. Soms zijn de reacties ook kort na het inenten zichtbaar: diaree, braken, koorts toevallen etc, maar meestal worden de schadelijke gevolgen pas op de lange termijn zichtbaar, zoals de ontwikkeling van

We willen allemaal het beste voor onze huisdieren. 

 

Wat is een titerbepaling?

Een titerbepaling is een simpele bloedtest waarmee kan worden aangetoond of uw huisdier voldoende antistoffen tegen bepaalde ziekten in het bloed heeft. Zo ja dan hoeft u niet opnieuw te vaccineren en kunt u (zo nodig) het jaar daarop opnieuw een titerbepaling laten doen. Zo voorkomt u onnodig vaccineren. 

de auto-immuun gerelateerde ziekten, denk bijv. aan diabetes, schildklierproblemen, vele huidaandoeningen en plotseling opkomende allergieën.

 

 

Het geadviseerde vaccinatiebeleid is de afgelopen jaren dus sterk veranderd, en toch zijn er nog steeds heel veel dierenartsen die stug vasthouden dat de honden jaarlijks dienen te worden gevaccineerd. Huisdierbezitters vertrouwen op hun dierenartsen, en zo zou het ook moeten zijn. Maar wees de beste vriend van uw huisdier en durf kritische vragen te stellen. 

 

Zeer belangrijk: Laat nooit uw huisdier enten als deze ziek is! Een ziek dier heeft al een slechtere weerstand en kan door enten op zo'n moment nog zieker worden

 

Het eerste moment waarop titeren zinvol kan zijn is al op een leeftijd vanaf 6 weken voor de eerste puppy-vaccinatie. Via de moedermelk krijgt een pup namelijk afweerstoffen van de moeder binnen.

Deze afweerstoffen (de maternale immuniteit) blokkeert de ontwikkeling van eigen afweerstoffen na een vaccinatie. Het is dus heel zinvol om eerst te controleren of een pup nog bescherming van zijn moeder heeft. Als dat het geval is moet de puppy-vaccinatie uitgesteld worden.

Na 2-3 weken kunnen we opnieuw titeren en daarmee gaan we door tot we meten dat de immuniteit van de moeder is verdwenen en de pup verantwoord gevaccineerd kan worden. 
Vervolgens is het zinvol om 3 weken na deze vaccinatie te titeren om te controleren of er voldoende immuniteit is opgebouwd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een deel van de puppies niet goed reageert op de vaccinatie en geen afweerstoffen aanmaakt, voor hondenziekte is dit zelfs in 20% van de gevallen.
Als is vastgesteld dat er een goede bescherming is ontstaan kan op basis daarvan een advies worden gegeven over wanneer het volgende titeronderzoek moet plaatsvinden. Bij sommige zal dat na 1 jaar zijn, maar 2 of 3 jaar is ook mogelijk.

 

Als vastgesteld wordt dat er onvoldoende bescherming is tegen één of meer ziekten kunnen we ook gericht voor verschillende ziekten vaccineren. Daarbij is het soms wel noodzakelijk om toch combinatie’s te geven. Zo kan hepatitis uitsluitend als cocktail in combinatie met hondenziekte en parvo gegeven worden.

 

Wat te doen met de ziekte van Weil?

Als bij het titeren voldoende afweerstoffen worden gemeten, adviseren we in elk geval jaarlijks vaccinatie te geven tegen de ziekte van Weil (leptospirose).
Titerbepaling is voor deze infectie niet mogelijk omdat na een vaccinatie altijd maar tijdelijk een antilichaamtiter gemeten kan worden. Na de vaccinatie blijft er wel langere tijd een geheugen voor de bescherming aanwezig. Als het lichaam in aanraking komt de leptospirose bacterieën kan het razendsnel antilichamen aanmaken. Deze geheugenfunctie is niet meetbaar in het bloed. Aangezien dit “geheugen” effect maar kort blijft bestaan is het jaarlijks vaccineren tegen de ziekte van Weil dus onvermijdelijk.
Deze infectie kan overgebracht worden via de urine van besmette dieren. Uitlaatplaatsen, grasvelden en (stilstaand) zwemwater kunnen dus besmet zijn. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, spelen ook een rol bij de verspreiding en het in stand houden van de infectie. Ook mensen zijn vatbaar voor deze aandoening, het is een zoönose.
Als uw hond veel zwemt raden we u aan de bescherming tegen de ziekte van Weil in het voorjaar te geven zodat het effect maximaal is tijdens de zomerperiode, waarin veel honden zwemmen.

 

Preventief ontwormen?

Volgens dierenarts Tannetje Koning moeten alle honden en katten officieel gezien vier keer per jaar ontwormd worden voor de volksgezondheid. Het preventief ontwormen heeft in dit geval niks te maken met het behandelen van wormen of met de gezondheid van onze huisdieren. Puur uit veiligheidsredenen.

Naast dat het niet zal lukken om alle honden en katten in Nederland vier per jaar te ontwormen, blijkt preventief ontwormen zinloos te zijn en het kan zelfs schadelijkzijn voor het lichaam!

Wat zijn dan de alternatieven?

 

Mestonderzoek, onderzoek naar de ontlasting

Je kunt een mestonderzoek laten uitvoeren door ontlasting op te sturen van jouw hond of kat. Meten is weten: door onderzoek te doen naar de ontlasting hoef je geen ontwormingsmiddel te gebruiken. Hierdoor hoef je het lichaam van jouw huisdier niet op een negatieve manier te belasten. Door de ontlasting te onderzoeken, wordt er alleen behandeld als de hond of kat daadwerkelijk wormen heeft

Dierenarts Tannetje Koning adviseert haar klanten om 2 tot 4 keer per jaar de ontlasting te laten testen op mogelijke besmetting van eitjes of wormen middels het mestonderzoek. Het onderzoek dat ook wel de wormcheckkit genoemd wordt, kun jehier online te bestellen.

 

Nut van het mestonderzoek?

Volgens het VPL (Veterinair Parasitologisch Laboratorium) degene die het onderzoek uitvoeren, is minder dan 10% van de honden in Nederland is besmet met wormen. Het ontlastingsonderzoek kan ook worden gebruikt om te kijken of de ontwormingskuur daadwerkelijk heeft geholpen.

Wormen bij honden kunnen niet alleen gevolgen hebben voor het dier maar de parasieten vormen ook een gezondheidsrisico voor onszelf. Het is daarom naar mijn mening belangrijk dit toch regelmatig in de gaten te houden. Vier keer per jaar een wormencheck is dan voldoende.

 

Wormcheckkit hoe werkt dat?

In de wormcheckkit zitten alle benodigdheden en instructies voor het verzamelen van de ontlasting van de hond. De ontlasting wordt vervolgens met normale briefpost naar het laboratorium verstuurd.  Na ontvangst van het monster krijg je binnen 2-3 werkdagen de resultaten en een wormbestrijdingsadvies. Aan de hand daarvan bepaal je welke volgende stappen er eventueel nodig zijn.

 

 

 

bron vermeldin: Kooikershof, Bailemos,Tannetje Koning.

bottom of page