top of page

Verantwoorde beweging

VERANTWOORDE BEWEGING VOOR PUP/JONGE HOND

 

* De groei van een pup/jonge hond

Honden horen tot de snelst groeiende zoogdieren ter wereld.

Een pas geboren pup van zo`n 400 gram is een jaar later 25 tot 40 kg, waardoor zo’n jonge hond in een jaar tijd zo’n 60 tot 100 keer zijn geboortegewicht wordt.

Dat zijn gigantische toenames met als gevolg dat het lichaam van zo’n hond zich het eerste jaar alleen maar bezig houdt met groeien.

Dit geldt vooral voor het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de gewrichten, botten, spieren, pezen en banden. Botten zijn bezig met groeien en kunnen daardoor minder goed druk weerstaan, pezen hebben bij lange na niet dezelfde treksterkte als bij een volwassen hond.

Gewrichten van groeiende honden zijn niet mooi aaneensluitend,juist omdat de botten aan beide zijden in de groei zijn. Een pup heeft dus een bewegingsapparaat dat duidelijk minder krachten kanweerstaan dan een volwassen hond.

 

* Waarin verschilt een pup van een volwassen hond

Verder is een pup ook geestelijk onvolwassen.

Pups kunnen zich veel korter concentreren, zijn sneller afgeleid en kunnen slecht druk hebben (zowel geestelijk als lichamelijk). Nare ervaringen kunnen eengrote impact hebben (trauma).

Verder heeft een opgroeiende pup het nadeel dat zijn lichaam elke dag weer iets groter is, waardoor zijn verhoudingen per dag verschillen.

Dit betekent dat een pup zijn lichaam veel minder goed kent dan een volwassen hond en dus veel slechter zijn bewegingen kan coördineren.

Er is simpelweg nog geen goede aansturing van spieren, zenuwen en zintuigen omdat die nog niet goed op elkaar ingespeeld zijn.

Er is sprake van een coördinatieprobleem, zoals we die ook kennen van een puber.

 

* Tips voor verantwoord bewegen

Verantwoord bewegen heeft als doel de lichamelijke ontwikkeling van de pup te bevorderen en tegelijkertijd overbelasting van pezen en gewrichten te voorkomen.

De ontwikkeling van spiermassa moet in goede verhouding blijven met de ontwikkeling van de botten.

Omdat deze ontwikkelingen zo belangrijk zijn (en er zoveel mis kan gaan) volgen hieronder een aantal tips om de snelle groei van de pup/jonge hond zo goed en veilig mogelijk te begeleiden.

 

* Wandelen

De richtlijn is dat voor elke maand dat de hond oud is, hij vijf minuten mag wandelen.

Een hond van 3 maanden mag dus maximaal 15 minuten per wandeling lopen.

Dit mag echter wel 5 keer op een dag!

Bij deze richtlijn moet je vanzelfsprekend ook kijken naar de grootte en bouw van het ras; 15 minuten wandelen voor Engelse Bulldog is relatief veel zwaarder dan 15 minuten voor een Border Terriër.

Een pup of jonge hond moet dagelijks los kunnen lopen.

Voor de ontwikkeling van zijn motoriek is het belangrijk dat hij in zijn eigen tempo kan leren omgaan met een ongelijke ondergrond (bos, kuilen, takken op hetpad) of een zachte, losse ondergrond, zoals zand.

Daarbij moet u wel rekening mee houden dat het lopen op een ongelijke ondergrond meer van zijn coördinatie vergt en de hond dus eerder vermoeid en/of overbelast zal raken.

Let op: een hond geeft zelf niet aan dat het genoeg is, deze verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar!

De eerste signalen van vermoeidheid en overbelasting zijn: wat achterblijven tijdens de wandeling, niet meer alert reageren of struikelen.

Demeeste pups hollen je voorbij als ze achter je aankomen, doen ze dat niet meer en blijven ze vlak achter u, dan is het moment aangebroken de wandeling te beëindigen.

De volgende keer kunt u dan beter een wat korter rondje lopen of wat eerder stoppen.

Let ook goed op na de wandeling: valt de pup als een blok in slaap en reageert hij vrijwel nergens meer op, dan is de inspanning vrijwel zeker te vermoeiend geweest.

Ook dan is het verstandig om jezelf af te vragen of de wandeling wel binnen de veilige grenzen is gebleven. (Waarschijnlijk niet!)·Spelen met andere hondenHet spelen met andere honden is om meerdere redenen goed voor de hond.

Allereerst voor zijn socialisatie: het voldoende gewend zijn aan andere honden is heel erg belangrijk.

Het spelen is daarnaast goed voor de spierontwikkeling.

Maar spelen is voor de jonge hond fysiek ook erg belastend, dus spelen met andere honden mag niet te lang en te heftig.

Spelen met leeftijdgenootjes is prima, liefst van ongeveer gelijke grootte en gewicht.

Vijf minuten spelen is voldoenden.

Een pup mag tijdens het spelen of naderhand nooit moe overkomen (zichtbaar aan slechte coördinatie), niet hijgen en niet zelf rust zoeken, dan is het spel te heftigen duurt het te lang en ontstaat overbelasting.

Ook de ondergrond waarop gespeeld wordt is belangrijk:niet spelen op harde, gladde of ongelijke  ondergrond.

 

* In en uit de auto spingen

Een hond heeft geen sleutelbeenderen, bij elke sprong moeten de pezen en spieren van de voorpoten het volle gewicht van de hond opvangen, omdat de pezen en spieren bij een jonge hond nog onvoldoende ontwikkeld zijn, kan dit tot blijvende beschadiging leiden.

Til de jonge hond in en uit de auto of gebruik een loopplank.

 

* Trappen lopen en gladde vloeren

Laat een jonge hond geen trappen lopen!

Draag de hond tot hij 9 maanden oud is of zolang het kan.

Is de hond te zwaar geworden, pak hem dan bij de halsband en loop zo rustig de trap op en af.

Hierbij is trap af schadelijker voor de hond dan trap op, omdat hij geen sleutelbeenderen heeft om het gewest te ondersteunen.

In de socialisatieperiode moet de pup onder begeleiding wel leren trap lopen (op en af), dit om te voorkomen dat hij later de trap niet op of af durft.

Verbied het daarna!

Gladde vloeren, zoals plavuizen of een houten vloer, zijn ongeschiktvoor de pups en jonge honden.

Bij het spelen en afremmen glijdt zijn kontje onder zijn lichaam, wat erg slechts is voor zijn heupen.

Advies: leg tijdelijk vloerbedekking of kleden op de vloer tot de hond 1 jaar oud is.

Na verloop van tijd zal de hond leren omgaan met een gladde vloer, maar hij zal daar nooit ontspannen en vrij op kunnen lopen.

 

* Balletjes gooien

De hond achter een bal aan laten rennen is fysiek heel belastend, zeker wanneer de bal ook nog met een werpstok gegooid wordt.

Het is een aaneenschakeling van sprinten, afremmen en draaien.

Vooral bij het draaien kunnen knieblessures (scheuren van kruisbanden) optreden.

Een beter alternatief is om de bal in het hoge gras of bijvoorbeeld tussen de hei te gooien, zodat de hond de bal moet zoeken.

Helaas kunnen wij alleen maar bovenstaande adviezen geven en geen 100% richtlijnen aangeven, omdat de juiste balans altijd een kwestie van kijken, voelen, ervaring en je gezonde verstand gebruiken ofte wel “common sense”..

 

 

 

bottom of page